ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς

«Όταν κοιτάς από ψηλά…». Το αλεξίπτωτο πλαγιάς κερδίζει οπαδούς στην Ευρυτανία - Εκπαιδευτικά σεμινάρια τον Μάρτιο - Σε καλό δρόμο η κατασκευή χώρου απογείωσης

Ανέκαθεν, ο άνθρωπος θαύμαζε τα πουλιά για την ικανότητα τους να πετάνε, και είναι γνωστό ότι σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας δε σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να πετάξει με δικά του μέσα, αναζητώντας την απόλυτη ελευθερία στους αιθέρες και την αρμονική συνύπαρξη με τα στοιχεία της Φύσης, τον άνεμο, το βουνό και τις απόκρημνες κορφές.  Την ίδια δίψα να γίνει κομμάτι του ουρανού καταγράφει άλλωστε και ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου, των πρώτων αεροπόρων στην μυθολογία, που πέταξαν για να δραπετεύσουν από την Κνωσό στην Κρήτη.
parapente-evritania
 Με παραπέντε από το Βελούχι
Σήμερα, την διαρκή και αναλλοίωτη στο χρόνο επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει ικανοποιούν τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, ή πιο γνωστά ως «παραπέντε». Σε τοπικό επίπεδο, η λέσχη παραπεντιστών της Ευρυτανίας (Evrytania Paragliding Team) διαθέτει στις τάξεις της 5 με 6 ενεργά μέλη, τα οποία όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες δεν χάνουν ευκαιρία να πετάξουν από το Βελούχι, με φόντο το Καρπενήσι, την κοιλάδα του Καρπενησιώτη, την Καλιακούδα και τη Χελιδόνα.
Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι συναντήσεις εκπαιδευτών αλεξιπτώτου πλαγιάς από γειτονικές περιοχές, και φυσικά πτήσεις με αφετηρία το Βελούχι. Τον ερχόμενο Μάρτιο, μάλιστα, όπως μας ενημερώνει ο Φώτης Καλαντζής, θα διεξαχθεί στην ευρυτανική πρωτεύουσα σχολή αλεξιπτώτου πλαγιάς/βουνού, με μαθήματα τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον για το άθλημα. Η σχολή θα διοργανωθεί από τον κ. Ιωακείμ Σκόνδρα, γνωστό εκπαιδευτή στον χώρο του παραπέντε και αεραθλητή της εθνικής Ελλάδος, αλλά και ιδρυτή της σχολής No Borders.
Προχωρά η κατασκευή πίστας
Διαχρονικό «αγκάθι» για τους αεραθλητές της Ευρυτανίας αποτελεί ωστόσο η διαμόρφωση του χώρου απογείωσης στο Βελούχι, καθώς οι πτήσεις που μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση την ασφάλεια των παραπεντιστών. Τα μέλη της τοπικής λέσχης έχουν έρθει εδώ και καιρό σε επαφή με τον δήμο Καρπενησίου, το θέμα όμως «κολλάει» στην αδειοδότηση από το Δασαρχείο καθώς ο ορεινός όγκος του Βελουχιού ανήκει στις περιοχές NATURA 2000.
«Το ζήτημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό», τονίζουν άνθρωποι του δήμου, ενώ ήδη έχει εκπονηθεί σχετική περιβαλλοντική μελέτη και έχουν κατατεθεί τα χαρτιά που απαιτούνται, με τους αεραθλητές να ευελπιστούν ότι μέχρι την άνοιξη τα εμπόδια θα έχουν καμφθεί και οι εργασίες διαμόρφωσης πίστας απογείωσης στη θέση «Παπά-Ρέμα», στο Βελούχι, θα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια έκταση περίπου 500 τ.μ, όπου θα απαιτηθεί ουσιαστικά μονάχα καθαρισμός, «δεν θα αλλάξει επ’ ουδενί το ανάγλυφο του βουνού», όπως τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις