ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

"Μαύρη Ανάπτυξη"

Λεφτά για τους Μεγαλοεργολάβους της "Μαύρης Ανάπτυξης" υπάρχουν! Τους τα χαρίζει η Κυβέρνηση της "Πράσινης Απάτης"!!

Με 7,3 εκ. ευρώ -από το υστέρημα του ελληνικού λαού- θα επιχορηγηθεί η «Τέρνα Ενεργειακή» για να εγκαταστήσει το πρώτο της αιολικό πάρκο και να καταστρέψει την Σαράνταινα!
Με 7,3 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο η "Τέρνα Ενεργειακή" για να εγκαταστήσει το πρώτο της αιολικό πάρκο από 21 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 19MW, στη θέση "Καστρί - Κοκκάλια". Πρόκειται για το πρώτο έργο που θα εγκαταστήσει η ΤΕΡΝΑ στην Ευρυτανία, στην Παρθένα Σαράνταινα.  Στο αιολικό πάρκο στα Κοκκάλια θα εγκατασταθούν 21 ανεμογεννήτριες ισχύος 900kW η κάθε μία, σε πυλώνες ύψους 55 μέτρων, με το μήκος του έλικα να φτάνει τα 44 μέτρα, και με 88 μέτρα άνοιγμα.  Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 24.265.000 ευρώ και η επιχορήγηση από την υπαγωγή της ΤΕΡΝΑ στον αναπτυξιακό νόμο ανέρχεται στο 30% της δαπάνης του έργουίση με 7.279.500 ευρώ, χρήματα τα οποία θα εκταμιευθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δεν πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια. Οι κοινοτικές επιδοτήσεις καλύπτουν διαφορετικό ποσοστο του κόστους του έργου.
Συνολικά το αιολικό πάρκο θα έχει ισχύ 18,9MW. Το παραγόμενο ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες μεσαίας τάσης, δηλαδή 20.000 volt, θα διοχετεύεται με  καλώδια σε υποσταθμό που θα εγκατασταθεί δίπλα στις ανεμογεννήτριες, όπου θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των μετασχηματιστών, οι οποίοι θα αναλάβουν την ανύψωση της τάσης στα 150.000 volt.
Η υπερυψηλή τάση θα συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο με  καλωδίωση αρκετών χιλιομέτρων από τον υποσταθμό στους πυλώνες της ΔΕΗ. Οι 21 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένη θέση μέσα στο χώρο που έχει εγκριθεί. Η κάθε μια θα απέχει από την άλλη περίπου 250 μέτρα. Τρεις φορές το άνοιγμα των πτερυγίων είναι η συνήθης απόσταση. Συνεπώς οι 21 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν κατά μήκος της κορυφογραμμής του βουνού σε μήκος 5 περίπου χιλιομέτρων. Για την εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας απαιτείται κατασκευή ενός θεμελίου από τσιμέντο με κωνικό σχήμα διαστάσεων 12x12 μέτρων, σε βάθος 2,5 μέτρων, που θα καταλήγει στην επιφάνεια του εδάφους σε μια βάση 4x4 μέτρων, όπου θα στηριχθεί ο πυλώνας της ανεμογεννήτριας, ύψους 55 μέτρων. Τα μπάζα από την εκσκαφή θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του οδικού δικτύου. Τα υλικά κάθε ανεμογεννήτριας θα μεταφερθούν στο βουνό με μεγάλα φορτηγά ρυμουλκά και για τον σκοπό αυτό θα ανακατασκευαστεί το οδικό δίκτυο. Κατά την κατασκευή των έργων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια σχεδόν, θα εργαστούν περίπου 50 άτομα στο εργοτάξιο της εταιρείας που θα εγκατασταθεί στην κορυφογραμμή του βουνού. Με την ολοκλήρωση των έργων και κατά το διάστημα της λειτουργίας του πάρκου, δηλαδή για τα επόμενα 20 χρόνια, θα προκύψουν 5 θέσεις μόνιμου προσωπικού, το οποίο θα εγκατασταθεί στο υποκατάστημα της εταιρείας που θα ανοίξει στο Καρπενήσι, με καθήκοντα τον έλεγχο και την καλή λειτουργία του έργου. Η φύλαξη του αιολικού θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Μπορεί κανείς να μην συμμερίζεται  τις δικές μας περιβαλλοντικές ανησυχίες και να μην συμφωνεί με την θέση μας ότι η "Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης", δεν μπορεί όμως και κανείς  πλέον εύκολα να διαφωνήσει με την ριζική μας διαφωνία να πληρώνει ο Ελληνικός Λαός τις επενδύσεις των Μεγαλοεργολάβων! Και αν μη τι άλλο κανείς πλέον δεν μπορεί να διαφωνήσει με την διαπίστωση πως  η "Πράσινη Ανάπτυξη" δεν είναι απλά το μεγαλύτερο Έγκλημα κατά του Φυσικού Περιβάλλοντος, αλλά είναι και η μεγαλύτερη Απάτη σε βάρος του Ελληνικού Λαού, σε όλη την μέχρι τώρα Ιστορία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις