ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Decoupage

Περί της decoupage, η ιστορία της

Η ιστορία του Decoupage


Το decoupage έχει μια μακριά και συναρπαστική ιστορία. H τέχνη αυτή  αποτελείται από μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ που εφαρμόζονταν σε διάφορες μακρινές χώρες. Επί αιώνες το  decoupage συνάρπαζε  πολλά φημισμένα πρόσωπα της Ιστορίας και της Τέχνης όπως η Μαρία Αντουανέτα , η Madame de Pompadour, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Beau Brummel, ή πιο σύγχρονοι όπως  ο Matisse ή  o Picassso.

Τον 12ο αιώνα, οι  Κινέζοι χωριάτες έφτιαχναν πολύχρωμα χαρτοστολίδια , με τα οποία στόλιζαν τα παράθυρα, δημιουργούσαν χάρτινα λαμπιόνια, διακοσμητικά κουτιά και άλλα αντικείμενα. Ο κινέζικος ενθουσιασμός με το χαρτί καθώς και το πρωτάθλημα στην διαχείριση  ψαλιδιού έχουν όπως φαίνεται τις ρίζες τους στην Ανατολική Σιβηρία, όπου με χαρτοστολισμένες μορφές καθώς και με στολίδια διακοσμούσαν τους τάφους των ντόπιων. Το έθιμο αυτό επεκτείνεται σε χρόνο πριν από την γέννηση του Χριστού.

Ωστόσο η γέννηση του  decoupage αυτού που γνωρίζουμε και στην πρακτική σήμερα σχετίζεται με τον XVII αιώνα. Τότε  έγιναν δημοφιλή τα έπιπλα που προέρχονταν από την μακρινή ανατολή ,  με τελικό φινίρισμα από  βουλοκέρι. Η Ευρώπη ξετρελάθηκε με τα φινιρισμένα με βουλοκέρι αντικείμενα, ενώ οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις δυνατότητες παραγωγής των κατασκευαστών στην απόμακρη ανατολή. Επωφελούμενοι της τεράστιας ζήτησης, οι βιοτέχνες της Βενετίας άρχισαν να παράγουν έπιπλα απομιμούμενα  το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι λεγόμενο lacca contrafatta – απομίμηση λάκας.
Οι βιοτέχνες άρχισαν να δέχονται μαθητές, που ασχολούνταν με τον χρωματισμό  αντιγράφων έργων και σχεδίων δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχής. Τα χρωματισμένα σχέδια τα έκοβαν, κολλούσαν τις συνθέσεις πάνω στα  αντικείμενα που ήθελαν να διακοσμήσουν και τα κάλυπταν με πολλές στρώσεις από βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύαζαν έπιπλα καθώς και διάφορα μικροπράγματα  που έμοιαζαν με τα δημοφιλή αντικείμενα που εισάγονταν  από την Κίνα και την Ιαπωνία.

To Shabby Chic To Shabby Chic είναι ενα στυλ διακόσμησης που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία. Συνίσταται στο να βρίσκει κανείς γοητεία σε παλαιά, φθαρμένα, ξύλινα, μεταλλικά ή υφασμάτινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.   Η βασική προϋπόθεση του shabby chic είναι η απόδοση  καλαίσθητου εφέ σε φθαρμένα ή παλαιωμένα αντικείμενα ή έπιπλα.  Τα ξεθωριασμένα παστέλ χρώματα και η απαραίτητη απλότητα είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το shabby chic στυλ .
Το shabby chic  απευθύνεται σε άτομα που θα χαρακτηρίζαμε πιο πολύ «στυλάτα» παρά μοντέρνα, που το  στυλ τους  δεν στηρίζεται στις καινοτομίες.


Το crackle Σήμερα υπάρχουν πολλές τεχνικές, χάρη στις οποίες τα αντικείμενα αποκτούν την εμφάνιση παλαιών και χρησιμοποιημένων. Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι η τεχνική crackle. Τα αντικείμενα διακοσμημένα με την τεχνική decoupage είναι ιδανικά για επιπλέον διακόσμηση με τη μέθοδο crackle. Το crackle είναι η τεχνική που δίνει την εικόνα «σπασίματος» του βερνικιού ή του χρώματος της επιφάνειας ενός αντικειμένου. Αυτό το αποτέλεσμα δημιουργείται με την χρήση των κατάλληλων χημικών παρασκευασμάτων. Η χρήση τους δεν απαιτεί πείρα ούτε καλλιτεχνικές ικανότητες.

Ακολουθώντας τις οδηγίες μπορούμε σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού μας να δημιουργήσουμε όμορφα αντικείμενα, να τους δώσουμε antique  έκφραση, να ανανεώσουμε με απίστευτα αποτελέσματα αντικείμενα του χώρου μας. Το τελείωμα του τύπου crackle μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε διάφορες    επιφάνειες, εξίσου ακατέργαστες, όπως και διακοσμημένες από πριν.

Τα παρασκευάσματα crackle χωρίζονται σε μονών και διπλών στοιχείων. Διαφέρουν μεταξύ τους σε είδος από τις τελικές  ρωγμές που σχηματίζουν. Τα παρασκευάσματα crackle που αποτελούνται από ένα στοιχείο είναι εύκολα στη χρήση. Σπάνια τυχαίνει να έχει κάποιος πρόβλημα με την χρήση αυτών των παρασκευασμάτων. Η βασική προϋπόθεση εδώ είναι η σειρά τοποθέτησης του παρασκευάσματος, την οποία πρέπει να κρατάει κανείς: αστάρι( πιο συχνά σκούρο ), λάκα, επιφανειακή βαφή, αντίθετη από τη βαφή του υποστρώματος. Η βασική στρώση βαφής, που θα απλώσετε ως πρώτη, θα φαίνεται κάτω από τις ρωγμές της επιφανειακής βαφής που  θα δημιουργηθούν με την χρήση  των crackle υλικών. Απλώνοντας το παρασκεύασμα crackle οδηγούμε το πινέλο πάντα προς μία κατεύθυνση, από αυτό εξαρτάται και το εάν οι ρωγμές θα είναι κάθετες ή οριζόντιες.

Εάν επιθυμείτε το διακοσμημένο από εσάς αντικείμενο ή έπιπλο να έχει πιο απαλή εμφάνιση, να είναι απαλά ραγισμένο, για το άπλωμα  του crackle χρησιμοποιήστε σφουγγάρι αντί για πινέλο.

Καλή επιτυχία στις δημιουργίες σας.  
Αν επιθυμείται μπορούμε να σας βοηθήσουμε βήμα - βήμα στην κατανόηση και εκμάθηση όλων των λεπτομερειών αυτής της όμορφης τέχνης του decoupage και των τεχνικών της με τα ημερήσια σεμινάριά μας.
Μάγια
Πηγή: http://decomagia.gr


Δούλεψα αυτούς τους πίνακες  με   την τεχνική του decoupage σε μουσαμά. Χρησιμοποίησα  ριζόχαρτο,  πάστα διαμόρφωσης και χρώμα ακρυλικό και ιδού το αποτέλεσμα .Ζωή Γκανιάτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις