ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις των Συλλόγων “Ο Στέγκος” και “Αγία Παρασκευή”

9 Ιουλίου 2012 στις 1:34 μ.μ.
Εκδηλώσεις των Συλλόγων “ΟΣτέγκος” και “Αγία Παρασκευή” Αμπλιανης 
                                            23 και 24  Ιουνιου  2012

1.  Σάββατο 23-06-2012
     α)  Πρωί  αναχώρηση για μάζεμα τσαγιού 
     β)  Δείπνο προς τιμήν  της Οικ. Αθανασίου και Μαρίνας  Μαρτίνου, λόγω  της οικονομικής                             προσφοράς για την συντήρηση  του  τέμπλου και των εικόνων του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής                     Αμπλιανης

 2. Κυριακή 24-06-2012
     α) Εκκλησιασμός
    

β) Γιορτή Τσαγιού  και  Ρίγανης 

Με επιτυχία διοργανώθηκε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους  “Στέγκος” και “Αγίας Παρασκευής” φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή Τσαγιού στην Αμπλιανη Ευρυτανίας.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, της 23 Ιουνίου 2012, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού, όλοι όσοι ήθελαν να  ζήσουν πρωτόγνωρες στιγμές. Ανταλλάξανε ευχές και καλωσορίσματα, δόθηκαν σχετικές οδηγίες και με σύμμαχο τον καλό καιρό  ξεκίνησαν .
Οι δυσπρόσιτες  πλαγιές, πίσω από του Γολέμη την κορυφή, γέμισαν ανθρώπινες παρουσίες αναζητώντας της πολυπόθητες τσαγιές.
Οι γνώστες του “αθλήματος” έλεγαν: “δεύτερο χέρι” δηλ. τα  πρώτα κλωνιά της τσαγιάς έχουν μαζευτεί, από άλλους, μέρες πριν, για τους υπόλοιπους η εμπειρία συγκλονιστική. Οι πιο τολμηροί σκαρφάλωναν σαν αγριοκάτσικα στα βράχια για να κόψουν έστω και λίγα κλωνιά. Στη συνέχεια ραντεβού στη Τερζόλακα για ξεκούραση, αναμνηστικές φωτογραφίες, ζεστό καφέ, τσάι, γλυκά, κρύο νερό και επιστροφή στην Πλατεία για τσίπουρα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι δύο Σύλλογοι παρέθεσαν δείπνο στην οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη χορηγία προς το Χωριό μας. Μαζί με τις θερμές ευχαριστίες προσφέρθηκαν δώρα της φύσης, τσάι και ρίγανη. Δώρα με μοναδικότητα, ένα Αμπλιανίτικο σακούλι με κλειδιά των σπιτιών μελών των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων, ένα ζευγάρι χειροποίητα αμπλιανίτικα  προμάνικα, φτιαγμένα με μεράκι από την κ. Ευθυμία Γκανιάτσου, μία γκλίτσα. Δώρα γεμάτα ιστορία, όπως ο 1ος τόμος της εφημερίδας “ Η Φωνή της ΄Αμπλιανης”, βιβλία αναφερόμενα αποκλειστικά στην Αμπλιανη και τέλος μία εικόνα “ Ο Αγγελος Κυρίου ”.
Ναι, σαν ΄Αγγελος Κυρίου η οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου με τη χορηγία τους για την συντήρηση του τέμπλου και των εικόνων του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής διέσωσαν το πολυτιμότερο Μνημείο μας.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή πρωί, 24 Ιουνίου 2012 σε εκδήλωση, προς τιμήν του ζεύγους Μαρτίνου, για την προσφορά τους προς τον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Αμπλιανης, της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, τελέστηκε  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου.
Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις από τον Σεβασμιότατο και τον κ Κων/νο. Μπακογιάννη, Δήμαρχο Καρπενησίου.
Επίσης ο Δήμαρχος ανακήρυξε επίτιμο Δημότη Καρπενησίου,  τον κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.
Οι ομιλητές εξήραν το φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους Μαρτίνου και εκφράστηκαν ευχαριστίες από όλους .
Η Πρόεδρος του Συλλόγου “Ο Στέγκος” κ. Αικ. Τζινιέρη είπε μεταξύ των άλλων:
“Με ουσιαστική ευαισθησία εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη χορηγία του ζεύγους Μαρτίνου για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Αγίας Παρασκευής” Ν. Μπάκας είπε:
“Θανάση και Μαρίνα μας κάνατε καλύτερους ανθρώπους» Σας ευχαριστούμε.

Η κ. Τζινιέρη προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να περάσουν από τον  μπουφέ που είχε στηθεί στα πλαίσια της Γιορτής Τσαγιού  και να απολαύσουν ζεστό τσάι, ρακόμελο και άπειρες λιχουδιές.
Η προσφορά των γυναικών του Χωριού και φέτος  ήταν πλούσια σε παραδοσιακά και τοπικά εδέσματα.που άφησαν άριστες εντυπώσεις στους  παρευρισκόμενους από άποψη γεύσης και ποικιλίας.
Ζωή Ι.Γκανιάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις