ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

"Ψηφίστε τους ανθρώπους που θα στέκονται δίπλα σας"

Γ.Σταμάτης:

«Σ’ αυτές τις εκλογές ψηφίστε τους ανθρώπους που θα στέκονται δίπλα σας. Για Σεβασμό και Αξιοπρέπεια για Συνέπεια και Συνέχεια»

Η χθεσινή ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Καρπενησίου Γιάννη Σταμάτη(Φωτορεπορτάζ)
"Φίλες και φίλοι ,

Στη σημερινή εποχή την πλέον κρίσιμη για την πατρίδα και τον τόπο μας, άνθρωποι  προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά με κοινές ηθικές αξίες και αντιλήψεις για το ρόλο και τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, προχωρήσαμε στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Καρπενησίου.
Ποιοι είμαστε; Είμαστε απλοί πολίτες, άνθρωποι της καθημερινότητας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τις ίδιες αγωνίες με όλους εσάς για την πορεία και το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι γιατί,  προεκλογικά προγράμματα που είδαμε στο παρελθόν πολυτελή, με πολλές υποσχέσεις για λύσεις και πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν τη ζωή μας, προσεκτικά διατυπωμένα από επικοινωνιολόγους και ειδικούς στη διαφήμιση δεν έφεραν τίποτα το πρωτότυπο και πραγματικά νέο, αλλά απεναντίας έφεραν στο προσκήνιο παλιές συνταγές βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Έγινε δηλαδή στην πράξη ένα ανέντιμο εμπόριο ελπίδας, κάτι που δεν τιμά κανέναν.
Εμείς συναισθανόμενοι την αγωνία πολλών ανθρώπων για την καθοδική πορεία του δήμου μας, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μας. Ζητάμε να μας στηρίξετε για να αλλάξουμε την πορεία αυτού του τόπου, για να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό Δήμο προς όφελος όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις και με βασικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την ανάπτυξη του τόπου μας σε υγιείς βάσεις.
Σπάμε τις διαχωριστικές κομματικές και τοπικιστικές γραμμές, με στόχο μια νέα πορεία χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς. Απέναντί μας θέλουμε να είναι όλα τα συμφέροντα μικρά ή 
μεγάλα προς όφελος του συνόλου. Σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που παλεύει με μια ιδιαίτερα σκληρή καθημερινότητα και χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη.

Και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος δεν είναι φιλανθρωπία και προσωπικές εξυπηρετήσεις. Η βοήθεια προσφέρεται με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του δικτύου των κοινωνικών και προνοιακών δομών και υπηρεσιών, όπως τα δημοτικά ιατρεία, αφενός, και την άμεση μείωση  των δημοτικών τελών αφετέρου.

Οδηγός στις αποφάσεις μας είναι το κοινό καλό και η σημερινή, δύσκολη πραγματικότητα.
Βλέποντας το έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής αντιλαμβανόμαστε, όσον αφορά την πρωτεύουσα του δήμου, το Καρπενήσι, ότι αντίθετα με τις φωτογραφίες και όσα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ, ότι είναι τεράστιες οι παρενέργειες που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης. Εμείς δεσμευόμαστε ότι  θα προχωρήσουμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα και τις ενέργειες για την ελαχιστοποίησή τους. Δεν μας εμποδίζει τίποτα να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε σε συνεργασία με τους καλοπροαίρετους συμπολίτες μας και τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων τις όποιες αποδεκτές και αναγκαίες βελτιώσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των Καρπενησιωτών και των επισκεπτών της πόλης.
Ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμιά προσπάθεια για τη διάνοιξη δρόμων που υπάρχουν κυρίως στο σχέδιο του παραδοσιακού ιστού της πόλης και είναι απαραίτητοι για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, ούτε και συντηρήθηκαν οι ήδη υπάρχοντες. Όλες οι παρεμβάσεις είναι καλλωπιστικού χαρακτήρα και όχι ουσιαστικού. Όλα γίνονται για το «φαίνεσθαι».
Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της στάθμευσης, αντί να μειωθεί με τους νέους χώρους στάθμευσης που έγιναν και παρά τη μείωση των επισκεπτών λόγω κρίσης, έχει γίνει μεγαλύτερο.
Όσο αφορά το σύνολο του Δήμου και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν όλους δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τους αγώνες των συμπολιτών μας για την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με την απεριόριστη έκταση εγκατάστασης των ΑΠΕ και αγωνιζόμαστε μαζί τους με πλαίσιο ενεργειών που ορίζεται από τους κανόνες της δημοκρατίας. Συγχρόνως διαχωρίζουμε τη θέση μας από τους συστηματικούς κινδυνολόγους, τους λασπολόγους και όσους αποσκοπούν σε πολιτικά οφέλη. Έχουμε και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να φέρουμε στο φως της δημοσιότητας συμφωνίες με φορείς όπως η  TASK FORCE για να ξέρουμε τις όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν και να δούμε αν και ποιοι υποκρίνονται. Διότι κάποιοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι το υφιστάμενο χωροταξικό επιτρέπει τα πάντα, και στρέφουν τα βέλη τους όπου και όπως τους συμφέρει. Το χωροταξικό αυτό πρέπει να αλλάξει.
Προστασία του περιβάλλοντος όμως είναι και τα σκουπίδια, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, η μόλυνση των ρεμάτων από τις αποχετεύσεις, όπως ο Καρπενησιώτης, η παράνομη αμμοληψία στα ποτάμια, κ.λ.π. που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού από την απερχόμενη δημοτική αρχή και που δεσμευόμαστε απέναντί σας ότι θα αποτελέσουν πρώτη μας προτεραιότητα, γιατί αφορούν την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.
Μας ενδιαφέρει οι κοινωνικές δομές να έχουν τέτοια έκταση ώστε να καλύπτουν όσους συμπολίτες μας θέλουν βοήθεια, εξαντλώντας όλες τις νόμιμες δυνατότητες, όλα τα οικονομικά περιθώρια, με διαφανείς διαδικασίες.

Στρέφουμε την προσοχή μας στην προώθηση τομέων πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία) που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Πιστεύουμε ότι έτσι αφενός μεν αρκετοί άνεργοι θα εξασφαλίσουν πόρους διαβίωσης αφετέρου δε το όφελος για τον τόπο και την πατρίδα θα είναι πολλαπλάσιο. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρξει εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό πλεονέκτημα του κλίματος, προώθηση της δενδροκαλλιέργειας και καλλιέργειας αρωματικών φυτών και βοτάνων, με στόχο την παραγωγή και τυποποίηση διαφόρων προϊόντων κυρίως για εξαγωγή. Επίσης θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής που θα έχουν τη δική τους ταυτότητα στην αγορά ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης.
Πιστεύουμε ότι το Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο έχει προοπτικές καλύτερης αξιοποίησης και οι αθλητικοί χώροι πρέπει να είναι ελεύθεροι για χρήση από τους δημότες μας.
Θέλουμε όλες οι Παιδικές Χαρές στην πόλη και τα χωριά να λειτουργούν με νόμιμες προδιαγραφές και να συντηρούνται, ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά μας. 
Θέλουμε να διαμορφωθούν οι πλατείες που είναι στα σχέδια αλλά λείπουν τα έργα όπως π.χ. στον Προφήτη Ηλία, και να τις απολαμβάνουν οι κάτοικοι.
Θέλουμε όταν βρισκόμαστε στα χωριά μας ή στις γειτονιές του Καρπενησιού να βλέπουμε ότι υπάρχει η ίδια φροντίδα για καθαριότητα, για φωτισμό και νοικοκυροσύνη που συνηθίζεται να υπάρχει στο κέντρο της πόλης. Δημοτικά τέλη πληρώνουν όλοι οι δημότες. Όλο αυτό τον καιρό που είμαστε συστηματικά κοντά στους ανθρώπους που κατοικούν στα χωριά, η εικόνα της εγκατάλειψης που εισπράξαμε ήταν πραγματικά θλιβερή. Πρέπει να γίνει περισσότερο έντονη η παρουσία του δήμου στα χωριά μας. Η αίσθηση της εγκατάλειψης που υπάρχει στους κατοίκους δεν πρέπει να συνεχίσει. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι τάχιστες και δεν μπορεί να κυριαρχεί η λογική του αυτόματου πιλότου. Μην ξεχνάμε ότι τα χωριά είναι το οξυγόνο για το Δήμο Καρπενησίου.
Θέλουμε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να μη προκαλούν την κοινή γνώμη με τα κόστη τους ή την σκοπιμότητα, αλλά να παράγουν πολιτισμό και να προάγουν τον πολιτισμό στηρίζοντας και την ντόπια πολιτιστική παραγωγή που είναι τόσο πλούσια και σημαντική.
Φάνηκε καθαρά ότι η τουριστική πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος θέλει επαναπροσδιορισμό. Πλεονεκτήματα για τον τουρισμό μας όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο, η αξιοποίηση των φαραγγιών μας, λαογραφικά μουσεία, υδρόμυλοι, εκκλησιαστικά μνημεία πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Πολυέξοδες συμμετοχές, όπως στο Euromontana, προσκλήσεις και φιλοξενία Άγγλων τουριστικών πρακτόρων, πολυδάπανες προβολές δεν έφεραν αποτελέσματα εμφανή. Όλα αυτά λειτούργησαν σαν διαφημιστικά κόλπα για το Δήμαρχο και τους γύρω από αυτόν και όχι για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Δική μας επιδίωξη είναι να βοηθήσουμε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο Δήμο μας, ώστε να βελτιώσουν τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες  και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη.
Τα τελευταία 3,5 χρόνια, δεν βλέπουμε να συντάσσονται μελέτες έργων, που είναι απαραίτητα εργαλεία για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων στο μέλλον.
Δεν βλέπουμε να γίνονται ενέργειες για προμήθειες αναγκαίες για την ανανέωση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου (π.χ. αυτοκίνητα και μηχανήματα που έχουν γίνει ασύμφορα να κυκλοφορούν, λόγω του κόστους συντήρησης).
Θυμίζουμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή το 2011 βρήκε ένα μεγάλο αποθεματικό, συν την απόδοση παρακρατηθέντων πόρων για τους παλαιούς δήμους. Αλήθεια η νέα δημοτική αρχή θα βρει αντίστοιχο αποθεματικό;
Δεν είδαμε να αξιοποιείται, ούτε να προκύπτουν οφέλη από την δημοτική περιουσία, όπως το νερό της Αγίας Τριάδας, το υδροηλεκτρικό του Μικρού Χωριού, τα ξενοδοχεία, τα σφαγεία κ.λπ.
Θα αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, να ρισκάρουμε τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ΤΕΙ με μονομερείς αποφάσεις, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν με τη χρήση της μαθητικής εστίας.

Θα αξιολογηθεί και  θα αξιοποιηθεί το υπάρχον και υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό του δήμου μας, το οποίο είναι και η καρδιά της ύπαρξης αυτού, ανεξάρτητα από ποίοι κάθε φορά είναι οι αιρετοί. Επίσης πρέπει επιτέλους να μάθουμε το αντικείμενο εργασίας καθώς και την απόδοση των τόσο καλοπληρωμένων ειδικών συμβούλων και εθελοντών που περιβάλλουν και προβάλλουν τη δημοτική αρχή.
Μας νοιάζει η καλή λειτουργία και στελέχωση του νοσοκομείου μας και των περιφερειακών ιατρείων. Γνωρίζουμε ότι προβλήματα όπως η συνένωση του Γηροκομείου με άλλα περιφερειακά ιδρύματα , η λειτουργία  της νέας πτέρυγας δεν απασχόλησαν καν την υφιστάμενη δημοτική αρχή. Όπως επίσης και η συρρίκνωση άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
Θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων που θα επιφέρει πολλά οφέλη. Επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με τους οδικούς άξονες  Λαμία-Καρπενήσι και Καρπενήσι-Αγρίνιο.
Πιστεύουμε ότι χωρίς την ύπαρξη καλής επικοινωνίας από οποιοδήποτε χωριό του δήμου μας, καθώς και την ύπαρξη internet δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός και ανάπτυξη. 
Δεν θέλουμε να βλέπουμε δημοτικά κτίρια και εδώ και στα χωριά μας να καταρρέουν παρατημένα και αναξιοποίητα.
Σκέψεις, όπως το τελεφερίκ, το ελικοδρόμιο κ.λπ., θα πρέπει να μας ξεκαθαρισθεί οριστικά αν μπορεί να υλοποιηθούν και όχι να σέρνονται χρόνια.
Η πολιτισμική μας κληρονομιά πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί.
Τέλος, επειδή τα περισσότερα χρήματα που θα μας λύσουν τα προβλήματα θα προέρχονται από Ευρωπαϊκά προγράμματα χρειάζονται να υπάρχουν μελέτες και καλή συνεργασία με τις αναπτυξιακές εταιρίες που συνεργαζόμαστε, όπως Αιτωλική Αναπτυξιακή, Τριχωνίδα, ΑΝΕΚ. Κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο πολύς λόγος γίνεται, καθώς και το υφιστάμενο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας.
Φίλες και φίλοι,
- Επειδή κι εμείς είμαστε πολίτες απλοί όπως και σεις, και το πρωταρχικό μας κίνητρο στον αγώνα μας ήταν η διατήρηση του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειάς μας, σεβόμαστε τον πολίτη και θέλουμε να νιώθει και αυτός αξιοπρεπής.
- Επειδή έχουμε την εντιμότητα, τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη θέληση να παλέψουμε για όλα τα προβλήματα.
- Επειδή μας ενδιαφέρει να έχουμε την εκτίμησή σας, γιατί εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, σας ζητάμε να μας στηρίξετε. 
- Σ’ αυτές τις εκλογές ψηφίστε τους ανθρώπους που θα στέκονται δίπλα σας.


Δώστε την ψήφο σας στην ΑΔΕΚΚ
Για Σεβασμό και Αξιοπρέπεια
Για Συνέπεια και ΣυνέχειαΚαρπενήσι 15/5/2014
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Αχ! Καημένο Καρπενήσι

Όλοι σου μοστράρουν ίσοι
Μα το Τώρα, το Παρόν
Ακουμπάει στο Παρελθόν

Ο κοσμάκης με γενάτι
Να του βγει το ένα μάτι

Όλων κι απ’ τα δυο τους σόγια
Κάνει χάζι τα λαμόγια

Έχει βρει κι αυτός τα “θα” του
Στο δικό του Γολγοθά του

Και ποιος τον σταυρό θα φέρει
 Με το έντιμό του χέρι

Έρχεται όπου να’ ναι η ώρα
Τα πολύτιμά της δώρα

Να ξεφορτωθεί η κάλπη
Όσους τυχόν περιθάλπει

Μοιάζει με νεκροταφείο
Τι βαρύ κι αυτό φορτίο!

Λίγη γλύκα πολύ δάκρυ
Περιθώριο και άκρη

Μια τρανή ευεργεσία
Για την πρώην κοροϊδία

Ένα προς εαυτόν “μπράβο”
Για τα όσα δήθεν χάβω

Δεν μας λείπουν σαλταπήδες
Τζάμπα αμολούν ελπίδες

Και με πόζα και με φούρια
 καταντήσανε λιγούρια

 να μας πείσουνε κατ’οίκον
πως τους εγκαλεί καθήκον

πάθος και φιλοτιμία
και οξεία βουλιμία

πως ξοδεύουν χρόνο, κόπο
από αγάπη για τον τόπο

και να κλάμα και να ξόδι
ψήφισε ξανά συ βόδι

δίχως όρια και όρους
όσους λες κομπιναδόρους
κι άλλους τόσους λουφαδόρους

δίχως ήθος, δίχως τσίπα
οπαδούς του είπα ξείπα

που τα μόνα τους τα κάλλη
είναι πως τους φταίνε οι άλλοι

και πως κόπτονται για μάσα
δίνοντας και καμιά πάσα

κι είν’ για κλάματα και γέλια
με την τόση ιδιοτέλεια

κι ας μας γέμισαν πορδές
χτες, προχτές, παραπροχτές

κόβουν, ράβουν, βρίζουν, τάζουν
στο σακί των “θα” τα βάζουν

θέσεις, σχέσεις, υποθέσεις,
μπετά, έργα, αναθέσεις

δίλλημα και σταυροδρόμι
και πως είναι Αυτοί οι Νόμοι

και μας βλέπουνε για λεία
σκάλα τους για μεγαλεία

κι όταν τον σταυρό τους άρεις
πέντε φάσκελα θα πάρεις

κι έχει ο Θεός μαθές
ως τις άλλες εκλογές

ήρθε η ώρα λέμε τώρα
να τους κόψουμε τη φόρα

Ο κοσμάκης με γενάτι
-          Λωποδύτη, ακαμάτη -

τώρα που του πέφτει λόγος
Θα σταυρώσει αναλόγων

Στο μικρό το παραβάν
Άστρο είναι, Αλδαβαράν
όσους το παρατραβάν
Μ’ ένα γκρίζο θα βαράν

Αχ! Καημένο Καρπενήσι
Ξέρουμε ποιοι είναι ίσοι

Ποιοι αδιάφοροι, απόντες
Άδικοι και μπαγαπόντες

Το του καθενός Παρόν
Ακουμπάει στο Παρελθόν

Ο λαός λαλεί και άδει
«πάρε σκύλο από κοπάδι»

Αχ! Καημένο Καρπενήσι
Όλοι σου μοστράρουν ίσοι

Θες δε θες είχες πορεία
Μα και η κουτσή Μαρία
έρχεται στο Άραγε
για όποιον κωλοβάραγε.

Νίκος Μπάκας  ‘Αμπλιανη 5/ 4 /2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις