ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Γιορτή Τσαγιου 2014 στην Αμπλιανη

Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας από την κρίση που μαστίζει  το έθνος μας  και θέλοντας να δώσουμε μια νότα χαράς στην καθημερινότητά μας , είμαστε και πάλι εδώ όλοι μαζί σ΄ αυτό τον θείο τόπο, για να τιμήσουμε τη Φύση που πλουσιοπάροχα μας χαρίζει τους καρπούς της .

Να είναι άραγε τα δέντρα , τα νερά , τα ψηλά βουνά , ο καθαρός αέρας , το μυστήριο του ερωτισμού που πλανιέται γύρω μας  ,η βαθιά πίστη  μας στην Αγία Παρασκευή , αυτό το Μάτι που αντικρίζεις λες και η Αγία μας περιμένει να μας ευλογήσει , να μας παρηγορήσει , να μας ακούσει και να μας ελεήσει, ίσως  είναι όλα αυτά μαζί.

Αυτός ο τόπος δεν μπορεί παρά να είναι ευλογημένος  που χρόνια τώρα μας προσφέρει όχι μόνο το τσάι αλλά και πάρα πολλά άλλα βότανα.

Το τσάι και όλα τα φυτά είναι ζωντανά πλάσματα! Δεν το αντιλαμβανόμαστε διότι ζουν σε διαφορετικό χρόνο. Είναι όμως ζωντανά πλάσμα και οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε όπως και κάθε ζωντανό πλάσμα που ζει, αναπτύσσεται και μοιράζεται τον εαυτό του με τα άλλα πλάσματα της Γης. Όταν λοιπόν συναντήσουμε στον δρόμο μας ένα φυτό και για τον οποιοδήποτε λόγο θελήσουμε να το κόψουμε, ας συλλογιστούμε πρώτα αν μας είναι απαραίτητο να του στερήσουμε τη ζωή! Αν ναι, τότε ας το κάνουμε με πολύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη, χωρίς να του καταστρέψουμε τη ρίζα και κόβοντας μόνο το ένα πέμπτο από κάθε συστάδα, για να μπορέσει το φυτό να ζήσει, να αναπτυχθεί και να προσφέρει.

                                  Θεραπευτικά Βότανα της Αμπλιανης
Τσάϊ :

Το τσάι του βουνού είναι πολυετής πόα ύψους έως 50 εκ. Έχει φύλλα αντίθετα, χνουδωτά, λίγο οδοντωτά. Τα βράκτια είναι σχετικά μεγάλα, με χαρακτηριστικό σχήμα –απότομα μυτερά- και υπερκαλύπτουν τα άνθη. Βρίσκεται σε πετρώδεις και βραχώδεις θέσεις, σε μεγάλα υψόμετρα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Το αφέψημα αυτό προτιμάται λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό.

Χρήση:
Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.
Θεραπείες: Κρυολογήματα

Ρίγανη:
: Τονωτικό, ορεκτικό, διεργετικό.
Βαλσαμόχορτο
ΧΡΩΜΑ: κίτρινα άνθη
ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΤΑΙ: μέση καλοκαιριού (Ιούνιος - Σεπτέμβριος)
ΜΕΡΟΣ ΦΥΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΕΤΑΙ: Άνθη ή και ολόκληρο το φυτό. Το φρέσκο φυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το ξεραμένο.

Αγριόσκορδο:
Το φυτό Άγριο σκόρδο στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία

Αγριοτριαντάφυλλο:

Η αγριοτριανταφυλλιά  είναι θάμνος αυτοφυής σε πλαγιές και ξέφωτα. Ο βλαστός της είναι πολύκλαδος και αγκαθωτός, τα φύλλα της λογχοειδή και οδοντωτά, οι καρποί της κόκκινοι και ωοειδείς με πολλούς σπόρους, τα κυνόροδα, και άνθη λευκά ή ροζ.

Κράταιγος

 Έχει κόκκινους καρπούς που χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως τονωτικά του κυκλοφορικού συστήματος.

Κουνούκλα
Κάνει το θεόπικρο δηλητήριο.

αγρια ορχιδέα



Ορχιδέα  η Επαρχιακή - Σαλέπι


Το Σαλέπι είναι ένα είδος ορχιδέας που φύεται στα βουνά μας.Το ρόφημα Σαλέπι παράγεται από τους βολβούς του φυτού. Επιστημονικά ονομάζεται Ορχιδές η Επαρχιακή  και στη λαϊκή γλώσσα σερνικοβότανο. Κατά την μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός Σάτυρου, που καταδικάστηκε να γίνει φυτό επειδή βίασε μια ιέρεια στη διάρκεια των Βακχικών μυστηρίων. Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην αρχαιότητα για τις ορχιδέες και τους έδωσε την ονομασία τους από το σχήμα του βολβού τους. Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Βγαίνει από το σπόρο άγριας ορχιδέας

Αλοή:
…………………………………………………
Χαμολεύκα:
Τη χαμολεύκη ή και βήχανι
Tussilagofarfara

Φροξυλανθη η ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ :

 Φυλλοβόλος θάμνος με μικρά λευκά άνθη. Υπάρχει αυτοφυής και καλλιεργημένος σχεδόν παντού, ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά του νότου και στα πεδινά του βορρά. Τα φύλλα μαζεύονται όλο το καλοκαίρι, ενώ τα άνθη στις αρχές του καλοκαιριού.

     Φτέρη
  

Αμάραντος
Αμάραντος της Παναγιάς

ΧΑΜΟΚΕΡΑΣO
Πρόκειται για χαμηλές, τριχωτές πόες, γνωστές και ως φραουλιές με ρίζωμα που έρπει και σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από τρία οδοντωτά φυλλάρια. Φέρουν λευκά μονογενή ή διγενή άνθη διατεταγμένα κατά δέσμες στην κορυφή μακριων ποδίσκων· κάθε άνθος αποτελείται από πεντασχιδή κάλυκα, πέντε πέταλα, 20-35 στήμονες και πολυάριθμους ύπερους.
Ζωή Ι. Γκανιάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις